FRANȚA

Mario Bejan

Tradiții

Pentru a intelege specificul acestei tari trebuie sa ii intelegem evolutia culturala, in toate domeniile sale.

Cultura Republicii Franceze este vasta, cu multe implicatii la nivel regional. Sculptura, pictura, muzica, baletul, arhitectura, bucataria, teatrul sau cinematografia sunt domenii care reflecta natura umana, trairi, specificul national.

Parisul supranumit si "Orasul luminilor", a fost locul in care s-au intalnit si au lucrat numerosi artisti. Astazi este metropola care aduna cel mai mare numar de situri cu un caracter cultural din lume, muzee, palate, cladiri, galerii.

Intreaga evolutie a umanitatii dedica un capitol important Frantei, ai carui oameni magnifici au plamadit istoria.

Franța a fost axa centrală a culturii în Europa, festivalurile și activitățile sale sunt imediat legate de momentele istorice. Sărbătorile franceze sunt de obicei orientate spre promovarea culturii și artei, astfel încât să puteți găsi târguri gastronomice, concerte și expoziții de tot felul.

Gastronomie

Unul dintre cele mai populare aspecte ale Franței în întreaga lume sunt rețetele sale. Mai ales pentru detalii și amestecurile sale de arome. Printre cele mai tradiționale feluri de mâncare din această țară se numără:
Supa de ceapă, Tarte Tatin,Ratatouille,Flamiche

Muzică

Franța are una dintre cele mai valoroase piețe de muzică din lume. Istoria muzicii din această regiune poate fi urmărită în Evul Mediu, unde orga și vioara erau două dintre cele mai relevante instrumente. Trubadorii au realizat cântece dedicate cavaleriei și codului de curtoazie al epocii din secolele X și XIII. În secolul al XIV-lea, au apărut stiluri precum Ars Nova și Ars Subtilior.


În timpul Renașterii, s-au născut renumitele piese muzicale franceze, „chansons” și a fost creată și Școala Burgundia. Din secolul al XVII-lea, au început să se dezvolte opere franceze.

Pentru secolul al XIX-lea, va începe ceea ce este cunoscut sub numele de „Era romantică”, o perioadă relevantă pentru muzica franceză, care era în creștere cu mari compozitori care au marcat chiar istoria contemporană a muzicii din această țară. Hector Berlioz, Georges Bizet, Gabriel Fauré și Claude Debussy sunt unele dintre cele mai relevante personaje pentru moment.


În secolul al XX-lea, lumea muzicală a Franței înclină spre neoclasic. De asemenea, a apărut ceea ce este cunoscut sub numele de „muzică spectrală” legată de compoziția pieselor cu ajutorul computerelor.


Printre alte stiluri care s-au remarcat în secolul al XX-lea se numără cabaretul, chanson și nouvelle chanson, cancan, yeyé și musette. Anii 1930 sunt remarcați în special pentru Edith Piaf, una dintre cele mai iconice cântărețe din cultura franceză.


Din anii 70, au devenit populare și alte genuri de renume mondial precum rock, pop, dance și electronice, acesta din urmă fiind destul de cunoscut chiar și pe piața franceză, cu trupe precum Daft Punk, Stardust și artiști precum David Guetta.


 2021 | Toate drepturile rezervate
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți